شیراز شهر فست فودها و رستوران ها/ ولع خوردن غذای آماده!!!!!!
0 Comments
sokandar
مارس 5, 2019
شیراز شهر فست فودها و رستوران ها/ ولع خوردن غذای آماده!!!!
گروه استان ها: روزگاری شیراز محل تجمع نخبگان علم و فرهنگ و ادب بود، شهری که تا نامش بر سر زبان می آمد تجلی گر حافظ و سعدی و ادبیات می شد. همیشه شیراز شهر شعر و ادب بوده است اما این روزها چنین جایگاهی تبدیل شده به شهر رستوران ها و فست فودها، در هر نقطه ای از شهر فروشگاه های عرضه مواد غذایی چه فست فود، چه تهیه غذا دیوار به دیوار هم مشغول فعالیت هستند. چنین رشد انفجاری طبیعتا میزان تخلفات را نیز چه از نظر بهداشتی و چه از نظر تعرفه ای افزایش می دهد. مردم هم در این هیاهو دچار تغییر سبک زندگی شده اند، برای رستوران های مطرح شهر صف می کشند، ساعت ها منتظر میز خالی می ماند تا غذاهایی مصرف کنند که مستقیما بر سلامتی شان تاثیر می گذارد. این عطش استفاده از غذای بیرون با درج خبر پلمب واحدهای صنفی غیر بهداشتی نیز فروکش نکرده است چه زمانی که شنیدند یکی از مطرح ترین فست فودهای شیراز که برایش سر و دست می شکستند پلمب شده یا آن فست فودی که غذای ارزان می داد تخلف بهداشتی کرده یا آن رستورانی که فقط زرق و برق داشت نکات بهداشتی را رعایت نکرده و تعطیل شده است. پژوهش هایی که در عادت های غذایی مردم انجام شده، نشان می دهد علاوه به خرید کنسرو و غذاهای ماندگار به استفاده از فست فود و غذاهای بیرون هم تمایل زیادی دارند. این یعنی عادت های غذایی مردم دارد تغییر می کند. این گونه، کم کم خرید های خرد از سبک زندگی مردم ناپدید می شود و جایش را خریدهای عمده و محصولاتی می گیرند که تاریخ انقضای طولانی دارند؛ هایپر مارکت ها البته به دلیل دیگری هم جذابیت دارند.
همان پژوهش هایی که تغییر در سبک غذایی مردم را نشان می دهند، به این نکته هم اشاره می کنند که پیامد چنین روند می تواند تاثیر بر سلامت مردم باشد.اما آیا می توان بین افزایش روزافزون تمایل به خرید غذاهای آماده را با سلامت مردم شیراز دارای رابطه دانست؟ در شیراز نزدیک به ۷۰ هزار واحد صنفی فعالیت می کند. برخی کارشناسان اقتصاد و همچنین مسئولان خانه اصناف فارس، همچون خسرو فروغان، عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی شیراز، می گویند که شمار واحدهای صنفی باید کمتر از چیزی که اکنون هست، باشد. جمعیتی هم که از بیکاری رنج می برد، معمولا به سمت اصناف گرایش پیدا می کند. در این شرایط شمار واحدهای بزرگ تجاری مانند هایپر مارکت ها دارد در شیراز افزایش می باید. فعالیت این واحدها، دو دیدگاه متفاوت را شکل داده است. مردم هرچه بیشتر غذاهای کنسروی و مدت دار و آماده و فست فود بخرند، بیشتر مستعد بیماری های مختلف می شوند. آن هم در استانی مانند فارس که ابتلا به فشار خون و قند خون بسیار بالا است و این طور که برخی مسئولان دانشگاه علوم پزشکی شیراز اعلام کرده اند تعداد کسانی که دچار سکته های قلبی و مغزی می شوند به خاطر بیماری هایی چون چربی و قندی خون قابل توجه است. قند خون و چربی خون باعث شده روزانه به طور میانگین ۱.۵ نفر بر شمار بیماران کلیوی در استان افزوده شود. البته نمی توان گفت که صرفا وجود فروشگاه های بزرگ مشکل به بار آورده ولی دست کم عادت غذایی مردم تغییر کرده است. البته برخی گزارشها حکایت از این دارد که سالانه دو هزار نفر به خاطر سکته مغزی به بیمارستان نمازی مراجعه می کنند. رئیس انجمن سلامت تغذیه فارس و استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز در این رابطه گفت: اکنون که شمار این فروشگاه ها با چنین سرعتی دارد زیاد می شود، باید فروشگاه ها تغذیه سالم هم در شیراز گسترش پیدا کند. دکتر سیاوش بابا جعفری افزود: البته روند جایگزینی فروشگاه های کوچک با فروشگاه های بزرگ، یک فرایند جهانی است. فروشگاه های غذای ارگانیک و سالم ایجاد شود با توجه به تاثیرهایی که این فروشگاه ها با غذاهای آماده و کنسروی می توانند بر سلامت مردم بگذارند، چه کاری می توان انجام داد؟ به نظر رئیس انجمن تغذیه فارس، یک راه اثرگذار، توسعه فروشگاه های ارایه دهنده غذاهای ارگانیک و سالم است. رئیس انجمن تغذیه فارس با اشاره به اینکه باید فروشگاه های عرضه غذاهای سالم ایجاد کرد، بیان کرد: حتی اگر قیمت غذای آنها بیشتر از فروشگاه ها و رستوران های دیگر باشد باید این کار انجام شود. وی گفت: به طور حتم هرچه غذای سالم کمتر خورده شود و مردم بیشتر غذای بیرون و پرچرب مصرف کنند، بیشتر بیمار می شوند. به ویژه غذاهای کنسروی و آماده که در پختن آنها به سلامتی کمتر توجه شده و می شود. این استاد دانشگاه علوم پزشکی شیراز ادامه داد: غذا هرچه در دمای کمتر یا به صورت بخار پز آماده شود، سلامت بیشتری دارد. باباجعفری اظهار کرد: باید شمار فروشگاه های سالم را افزایش داد اکنون در بسیاری از کشورهای جهان فروشگاه های عرضه غذای سالم را همزمان با فروشگاه های بزرگ زنجیره ای گسترش داده اند و توانسته اند در افزایش تمایل به غذاهای ارگانیک، خانگی و غذای سالم موثر باشند. وی با اشاره به اینکه در غذاهای آماده و فست فود به طور گسترده از نمک و روغن زیادی استفاده می شود، گفت: متاسفانه هیچگونه کنترلی بر روی این غذاها در استفاده از نمک، روغن و شکر صورت نمی گیرد و همواره شاهد گسترش برخی بیماری ها هستیم.
این استاد دانشگاه در خصوص معایب استفاده از این غذاها افزود: به طور حتم استفاده از این دسته غذاها در بروز بیماریهای طبیعی از جمله چاقی و … موثر است به گونه ای که شاهد افزایش بیماران کلیوی و کبدی در استان هستیم.
وی با اشاره به اینکه این غذاها در افزایش سرطان نیز تاثیر زیادی دارند، اظهار کرد: به دلیل پخت زیاد و حرارت آن در بروز سرطان تاثیر بسزایی دارند از این رو مردم باید سبک غذایی خود را تغییر دهند. رئیس انجمن سلامت تغذیه فارس خواستار راه اندازی فروشگاه های عرضه غذای سالم در استان شد و تاکید کرد: در تمامی دنیا فروشگا های عرضه غذای سالم وجود دارد و افرادی که به مصرف غذاهای سالم علاقه دارند به این فروشگاه ها مراجعه می کنند اما متاسفانه در کشور و استان فروشگاه های عرضه غذای سالم وجود ندارد. به گفته وی سبک غذایی، تاثیر مستقیمی بر سلامت مردم دارد اینک انتخاب با ما است، غذای سالم و سلامت بیشتر یا غذای های آماده و هزینه های دارو و درمان. ۷۰ هزار واحد صنفی در شیراز رییس اتاق اصناف استان فارس در خصوص فعالیت واحدهای صنفی در این استان گفت: در حال حاضر ۷۰ هزار واحد صنفی در شهر شیراز و ۷۰ هزار واحد در شهرستانها فعال است که در مجموع تعداد ۱۴۰ هزار واحد صنفی در این استان وجود دارد. وی گفت: در شیراز یک هزار و ۲۵۰ ساندویچی و ۳۵۰ تهیه غذا فعالیت دارند. محمود هاشمی در رابطه با افزایش قارچ گونه واحدهای صنفی بیان کرد: با توجه به انکه موضوع حریم از سوی صنعت- معدن و تجارت برداشته شده فعالیت واحدهای صنفی قابل کنترل نیست و مشاهده می شود که در حریم هم فعالیت دارند. وی از این مسئله به عنوان آفتی یاد کرد و افزود: در شهر شیراز به ازای هر ۲۱ نفر یک مغازه وجود دارد در حالی که حتی در کشورهای پیشرفته به ازای هر ۱۶۰ نفر یک مغازه وجود دارد که این تعداد زیانهای زیادی دارد. رییس اتاق اصناف فارس گفت: متاسفانه به دلیل عدم رونق تولید شاهد افزایش تعداد واحدهای صنفی هستیم که متاسفانه مسائلی را نیز به وجود آورده است.